zondag 17 april 2011

Oordelen

Na het niet-klagen, lijkt het mij tijd voor een nieuw experimentje: Niet oordelen.

Denk er maar eens over na, let er maar eens op in je dagelijks leven: Hoe vaak oordeel je niet over mensen? Van onschuldige dingen “Goh, wat een gek kapsel” tot wat heftigere “Ik vind dat zo’n irritant mens”.

Probeer je dan ook eens bewust te worden van het feit dat je, iedere keer als je negatief over een ander oordeelt, een klein stukje “afsnoept” van zijn of haar energieveld. Iedere keer als jij oordeelt, pak je eens stukje van iemands energie en maak je diegene een beetje kleiner. Is dat wat je wil? Grote kans dat dit niet is waar je op uit bent, tijd voor verandering?

Dus kunnen we gaan proberen niet te oordelen. Niet makkelijk, want het gebeurt overal om ons heen en is een deel van ons geworden. En zelfs een oordelende gedachte is al genoeg om iemands zijn een beetje aan te tasten. Dus we moeten zelfs ons denken aanpassen. Dit zal een proces zijn. Een proces waarbij we vaak zullen falen. Maar dat falen zal ons wel bewuster maken.
Een valkuil is dat je jezelf gaat veroordelen als het niet gelijk lukt, besef je dat dit hoort bij het proces. Door jezelf te veroordelen, doe je jezelf geweld aan. Niet doen dus!

Bedenk je ook dat je deze kennis ook in andermans voordeel kunt gebruiken. Door een positieve gedachte die je hebt over iemand, groeit zijn energieveld. Als je die gedachte ook uitspreekt, kun je de groei vaak ook zien. Dus je kunt iemand bewust sterker maken! Is dat niet ontzettend mooi?

Ik ga deze nieuwe uitdaging aan. Ik ga proberen mensen niet aan te tasten in hun zijn, maar ze hierin juist te versterken. Wie doet er met me mee?

“If you judge people, you have no time to love them – Mother Theresa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten