woensdag 2 september 2015

“Ons” land

Nee, ik ging me niet echt mengen in de discussie over vluchtelingen, zo nam ik me voor. Niet omdat ik geen mening heb, maar omdat de hatelijke reacties van zovelen bij mij veel te hard binnen komen. De beelden die ik zie, snijden door mijn hart. Hoe iemand daarbij een gedachte kan hebben als “Dat scheelt er weer …. (noem maar een aantal)” gaat mijn begrip ver te boven. Ik kan er wil daar niet een onderdeel van zijn. 
Als ik zou schrijven, helemaal als ik het op de site zou plaatsen waar ik nu auteur van ben en dus zomaar artikelen kan plaatsen, wie zou het dan lezen? Wie zou reageren? Hoeveel haat zou het oproepen? Ik wil geen haat oproepen, ik wil niet de “trigger” zijn om meer haat de wereld in te sturen, op wat voor manier dan ook. Ik wil de “trigger” zijn om heel veel meer liefde uit te zenden, naar wie het ook nodig heeft!

Maar, zoals altijd, als iets me raakt, dan moet het er toch uit. Ik moet op een gegeven moment schrijven, al is het alleen maar voor mezelf, om te zorgen dat er niet van alles zoek raakt in mijn hoofd. Tussen de woorden die er rondzingen en een weg naar buiten zoeken. Dus ik schrijf. En ik plaats het niet op de zoveel gelezen site, maar op mijn eigen site en mijn blogsite.

De vraag waar ik namelijk vooral mee worstel, is hoe mensen zich een land zo toe kunnen eigenen, dat er geen “vreemdelingen” welkom zijn. Het feit dat wij kleine stukjes van Moeder Aarde van onszelf noemen vind ik eigenlijk al raar, hoe handig ook; Ik woon graag in “mijn” huis en ben blij met “mijn” tuin. Maar hoe kunnen wij ons dit land toe-eigenen? Hoe kunnen wij de bomen bezitten, de grasvelden, het water? Want dat zou immers dan ook allemaal van ons zijn. Hoe kunnen wij vinden dat leegstaande woningen, of kantoorpanden, waar volgens mij best mensen in zouden kunnen wonen, van ons zijn? Hoe kunnen wij mensen een veilige plek, een dak boven hun hoofd ontzeggen?

Nederland is niet van ons, wij wonen hier toevallig. En ja, we betalen belasting, mocht iemand daarmee komen, maar daar leiden we meestal ook mooie leventjes voor. En ja, er is ook armoede in eigen land, die mensen gun ik ook alles, want er is genoeg! Als we nu eens gewoon ruimte en middelen zouden gebruiken die al voorhanden zijn, mooi verdeeld over “ons” land, dan zouden we toch heel veel mensen kunnen helpen, van hier en van ver?

De meesten die nu vluchten zijn geen “gelukszoekers”, het zijn vluchtelingen uit oorlogsgebied. En zelfs al zou men alleen maar geluk zoeken. Wie ben jij dan in hemelsnaam om iemand geluk te ontzeggen? Misschien ben je zelf niet gelukkig, vraag daar dan hulp voor. Er zijn vast zat mensen die je zouden willen helpen, zoals ze ook medemensen uit oorlogsgebied (of wat voor ander gebied dan ook) zouden willen helpen. Projecteer niet je eigen ongeluk en ongenoegen op een ander. Begin eens bij jezelf geluk te gunnen en kijk eens hoe het verder uitpakt.

Zo, dat moest er even uit!

Liefs en heel veel geluk gewenst,

Nadia

1 opmerking:

  1. Nadia...wat schrijf je dit mooi en zó waar! Ik ben het helemaal met je eens en ik denk er ook zo over. Toen ik dit deze zomer aan iemand vertelde stuitte dit ook op nogal wat weerstand dus jouw terughoudendheid met reageren hierover begrijp ik wel. Ik dacht na die discussie...zie ik het nou zo raar?? Vandaar dat ik heel blij ben om jouw blog te lezen, dank je! Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen