dinsdag 12 november 2013

De drukke dagen rond kerst (voor gevoelige kinderen)

December kan een leuke maand zijn, kaarsjes, cadeautjes, snoep, warme choco en gezelligheid. Waar alleen niet iedereen bij stil staat, is dat november/december voor gevoeligere mensen, en dan vooral voor kinderen, helemaal niet altijd leuk is. Of deze kinderen nu “gewoon gevoelig” zijn, of een autisme spectrum stoornis hebben, of ADHD, etc…

Voor kleine kinderen begint de stress met Sinterklaas. Er komt een vreemde man uit Spanje, met Pieten die je in de zak kunnen stoppen en mee kunnen nemen. Die man geeft cadeautjes als je lief bent geweest, maar hoe weet je of je lief genoeg bent geweest, je bent toch best vaak druk? Er is veel speelgoed, met alle kleurtjes, geluidjes en andere prikkels van dien, om uit te kiezen. Er worden (hard!) liedjes gezongen en de kindjes in de klas worden drukker en drukker. Er is zoveel drukte en onzekerheid!

Voor oudere kinderen zit een groot deel van de stress in het vuurwerk met Oud en Nieuw. Houd je er niet van? Dan kun je je al lang van tevoren druk maken over de flitsen en knallen, want wat kun je daarvan schrikken als je gevoelig bent!
Houd je er juist wel van? Dan kun je al maanden van tevoren nadenken over wat voor vuurwerk je wil kopen, hoe duur het is, hoeveel je nog moet sparen, etc… Kortom: Stress ten top!

En dan hebben we het nog niet over al die “gezellige” familiedagen. Hoeveel mensen zouden de kerstdagen eigenlijk liever niet anders vieren? Niet verplicht bij de (schoon)familie? Niet “verplicht gezellig doen” (hoeveel maagpijn je er ook van krijgt…) , terwijl je eigenlijk elkaars aanwezigheid niet langer dan een uur verdraagt? Stress hierover begint vaak bij de ouders al lang van tevoren en reken maar dat gevoelige kinderen dat ook voelen!

Laten we nu proberen zoveel mogelijk rust in te bouwen voor onze gevoelige kids en jongeren in deze maanden. Laten we zorgen dat ons huis, of ons klaslokaal, een oase voor ze zijn. En laten we vooral ook meer begrip voor ze hebben, als ze weer eens “uit de bocht vliegen”, of als ze niet goed kunnen opletten op school en de cijfers kelderen.
Als we om hen heen de rust bewaren en de sfeer zo goed mogelijk houden, dan is het zo weer januari en keert er vast weer wat rust (en concentratie) terug.

Pas goed op onze kids, ze hebben ons zo nodig.

Nadia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten