woensdag 21 december 2011

Irritatie vs. Dankbaarheid


Laatst wond ik mij thuis over iets kleins op. Zoiets waar je je erg druk om kan maken, maar wat eigenlijk niets voorstelt, zoals bij de meeste van onze irritaties. Maar bij mij gebeurde er toen iets wonderlijks, nog terwijl ik me ergerde, kwam er een andere kant van de situatie naar boven in mijn hoofd, de kant waarin ik kon zien dat ik even goed dankbaar kon zijn voor hetzelfde als waar ik me aan ergerde, als ik mijn perspectief maar veranderde. Alsof het beeld dat ik had, letterlijk kantelde en mij liet zien hoe ik het ook kon bekijken.

En zo is het vaak met irritatie, heb ik sindsdien gemerkt. Dezelfde dingen waar je je druk om kan maken, kunnen je ook een groot gevoel van dankbaarheid geven, als je ze maar anders wilt bekijken.

Een huis-tuin-en-keuken voorbeeld: Je man heeft de was opgehangen, maar het is helemaal niet zoals jij het normaal zou doen. Shirts hangen scheef op de hangertjes, op het wasrek hangen kledingstukken in een kreukel allemaal dicht op elkaar, waardoor je meer moeite zult moeten doen met strijken, etc.. Genoeg voor menige vrouw om zich over op te winden. Maar bekijk je het van de andere kant, dan heeft je man het toch maar mooi even gedaan, de was opgehangen! En, hoewel het misschien voor jou niet te zien is, heeft hij waarschijnlijk daar ook nog eens echt zijn best op gedaan!
Kantel je deze gedachte, dan treed je later je man op een volledig andere manier tegemoet dan als je in deze (nutteloze) irritatie blijft steken. En zal hij jou ook anders benaderen dan als jij geƫrgerd beneden komt.

Zoals je tegenwoordig zo vaak tegenkomt: het is allemaal een kwestie van intentie, een kwestie van kiezen hoe je de situatie, of de wereld die je ziet, wilt benaderen. Wil je de grote, boze buitenwereld zien, die het jou nooit eens makkelijk maakt? Wil je zien dat mensen jou moedwillig dwarsbomen? Of wil je zien dat de wereld in essentie een mooie, warme plaats is, waar andere mensen vaak zo liefdevol dingen voor jou doen?

Voor de feestdagen, die vaak moeilijk zijn en veel irritatie oproepen, wens ik jullie toe dat jullie vooral kunnen zien hoeveel er is om dankbaar voor te zijn. Geniet van de mensen om je heen en laat zien dat je dankbaar bent. Geloof me, je zult het, vroeg of laat, terugkrijgen!

Fijne feestdagen!

Take care,
Nadia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten