zaterdag 17 maart 2012

Het centrum van jouw universum

Gisteren hoorde ik een zin van het nummer Landslide: Well, I’ve been afraid of changing, ‘cause I've built my life around you. Toen het nummer en deze zin vannacht nog rondzongen in mijn hoofd, moest ik denken aan wat vroeger een vriend eens aan mij uitlegde nadat een relatie van mij was stuk gelopen. Hij pakte een vel papier en tekende daarop cirkels, een kleintje in het midden, daaromheen een grotere, daaromheen weer een grotere enzovoort. In het midden, in het kleinste cirkeltje, het centrum, schreef hij de naam van mijn ex, in de cirkel daaromheen de namen van mijn familieleden, pas een aantal cirkels later schreef hij mijn naam. Kijk, Nadia, zei hij, jij plaatst anderen in het midden van je leven. Wat gebeurt er dan als dat wegvalt? Precies, dan stort je hele leven in elkaar! Toen tekende hij nog eens die cirkels, maar zette mijn naam toen in het middelste cirkeltje, daaromheen kwamen mijn familie, vrienden, een eventuele nieuwe vriend enzovoort. Zo moest het zijn volgens hem, ik in het midden en daarna pas de rest.

Op dat moment, ik was nog geen 20, vond ik het maar een egocentrisch idee. Jezelf in het midden zetten? Alles om jou laten draaien? Dat deed je toch niet? Nu, zoveel jaar later, zie ik de wijsheid in zijn woorden. In het Nederlands gebruiken we het woord “EGOcentrisch”, dit wordt geassocieerd met nare mensen, met mensen die alleen aan zichzelf denken en misschien is dat ook terecht. Als alles om je Ego draait, dan is het vaak niet best. In het Engels noemen ze dit SELF-centered. Dit wordt even negatief benaderd, maar ik zie het anders. SELF-centered zijn, het ZELF het centrum van jouw eigen universum laten zijn, is niet egoïstisch, maar wijs.

Vraag een willekeurige moeder wat het centrum van haar universum is en het merendeel zal antwoorden dat dit haar kinderen zijn. Logisch, want je wilt dat je kinderen gelukkig zijn en wilt daarvoor alles wel doen, of laten. Maar bedenk je eens: Als je zelf niet in balans bent, is je kind dat dan? Als je zelf niet gelukkig bent, is je kind dat dan? Als jij niet van jezelf houdt, wat leert je kind daarvan?

Hetzelfde geldt voor de relatie met je partner. Als jij niet van jezelf houdt, zul je dan ooit geloven dat hij/zij van jou houdt? Als jij jezelf niet de moeite waard vindt, zul je dan ooit geloven dat hij/zij dat wel vindt? Of sterker nog, zal hij/zij dat echt kunnen, jou de moeite waard vinden, als jij het zelf niet eens vindt? En kan jullie relatie echt een succes worden, als jij niet goed voor jezelf zorgt?

Probeer daarom eens te kijken naar jouw behoeften. Wat heb JIJ nodig om je goed te voelen? Wat heb JIJ nodig om HEEL te worden? En plaats jezelf eens in het centrum van jouw universum. Zorg dat JIJ gelukkig wordt. Zorg dat JIJ in balans bent, zodat je een goede basis kunt leggen voor degenen van wie je houdt en wie je dat ook gunt. De mensen in de cirkels om je heen.

Dat is niet EGO-centrisch, maar SELF-centered, jij staat in het midden en jij zorgt voor balans, waarmee je alles om je heen ook beter in balans kunt houden. Sta met liefde in het midden van jouw universum en die liefde kan zich alleen maar uitbreiden naar de cirkels erbuiten.

Heb jezelf lief, mooi mens!

Take care,
Nadia

6 opmerkingen:

 1. Wauw Nadia; wat heb je dat mooi, puur en krachtig geschreven! Dankjewel...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Nadia,

  Mooi beschreven, ik ben het 100% met je eens. Ik vond overigens vroeger precies hetzelfde, we zijn toch opgevoed met het idee dat egoïstisch zijn niet aardig is, niet leuk. Dus ja... wat verwachten we van onszelf?!

  Voor mij staat Puur Ondernemen hier ook voor, heel goed voor jezelf zorgen in je ondernemerschap, zodat je je klanten (en eventueel medewerkers) echt goed kunt dienen.

  Wat ik altijd een leuke metafoor vind is die van de zuurstofmaskers in het vliegtuig. Totaal tegen onze natuur in krijgen we te horen dat we die eerst bij onszelf op moeten zetten en daarna pas bij onze kinderen. Met exact dezelfde reden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal mee eens en mooi omschreven Nadia! Ik heb je blog gedeeld op twitter (@StralendLichtNL).

  Doet me denken aan wat Steve Rother omschrijft als self-first versus selfish: bij self-first zet je jezelf op de eerste plek zodat je daarna kunt geven aan anderen (je kunt immers niet schenken uit een lege kan), bij selfish (egoistisch) zet je jezelf vooraan in de rij/stroom waarbij je anderen blokkeert.

  Belangrijk om te leren, voor ons allemaal. Bedankt voor de inspiratie.

  Hartegroet,
  Irene

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow Nadia, je raakt me heel diep met dit verhaal. Want hier gaat het om in het leven. Je kunt een ander helpen als je je zelf al hebt kunnen helpen. Zoals ik het noem, Selfmader zijn. Dit verhaal verdient een plek op mijn website, en bedankt voor je toestemming om het te mogen plaatsen.

  Dikke knuf, Vilma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank jullie wel, Judith, Irene en Vilma, voor jullie mooie reacties.

  Inderdaad, je kunt anderen niet helpen, voor je jezelf hebt geholpen, voor je zelf in balans bent.

  BeantwoordenVerwijderen