donderdag 25 oktober 2012

De gestreste hooggevoelige tiener – Tips


Ik kreeg laatst via twitter, na mijn blogbericht over de gestreste hooggevoelige tiener, de vraag of ik nog meer tips had voor hooggevoelige tieners. Ik heb er eens over nagedacht en kwam op het volgende lijstje, geschreven voor de tieners zelf:

  • Het is erg belangrijk dat je een rustige plek hebben om tot jezelf te komen. Als je uit school komt, kun je je daar even terug trekken.
  • Houd daarom je slaapkamer ook het liefst wat prikkelarm, dat wil zeggen, een rustig ogende, niet al te rommelige kamer. Niet teveel posters, plaatjes, kleurtjes, etc.
  • Ga niet gelijk computeren en tv kijken als je thuis komt, tenzij je van jezelf weet dat je daar juist lekker rustig van wordt. Zet liever een rustig muziekje op (of juist niet rustig, als je je daar beter bij voelt, ik luisterde zelf juist naar rock en metal ;-)  ) Zoek naar wat jou ontspant.
  • Zoek een lichamelijke activiteit die je leuk vindt, dansen, voetbal, tennis, noem maar op. Lichamelijk bezig zijn, helpt je om uit je hoofd en in je lichaam te komen.
  • Probeer eens of je een manier kunt vinden om de indrukken die je hebt opgedaan op een creatieve manier van je af te zetten. Schilder, teken, boetseer, schrijf, zing, dans, ook hier geldt: Doe wat jij fijn vindt, waar jij van ontspant.
  • Probeer eens of je het fijn vindt om je schoolwerk te plannen, een goede planning kan meer rust in je hoofd geven.
  • Douche op het einde van de dag, of ga in bad. Stel je voor dat je alle stress van de dag door het putje laat stromen. Zo ben jij het (meer) kwijt!
  • Laat de dag langzaam en rustig aflopen. Doe geen drukke dingen voor het slapen gaan, kijk liever geen tv meer vlak voor het slapen, zit niet constant nog met je telefoon te spelen. Zoek de rust op, lees een boek als je het leuk vindt, of schrijf de dag nog even van je af.
  • Laat de dag, voor je gaat slapen, nog even aan je voorbij gaan. Wat gebeurde er, hoe voelde je je? Zorg dat je het af kunt sluiten voor je in bed ligt, dan hoef je er niet meer over te piekeren. Doe dit het liefste nog voor het douchen. Als je van schrijven houdt, schrijf het dan van je af.
  • Haal, als je in bed ligt, diep adem. Adem in door je neus en uit door je mond. Laat je adem helemaal tot in je buik komen, een “hoge ademhaling” maakt onrustig. Als je het gevoel hebt dat je nog energie van anderen bij je hebt, denk of zeg dan bij je uitademing: Wat niet van mij is, laat ik los. Doe dat totdat je merkt dat je rustiger wordt. Deze techniek kun je ook overdag toepassen natuurlijk.

Ik hoop dat je iets aan de tips hebt. Kom je er toch niet uit, zoek me dan eens op op twitter (@hobbessie), stuur me een volgverzoek en laat het me weten, dan kan ik kijken of ik nog iets voor je kan bedenken.

3 opmerkingen:

  1. leuke tips! ik kan er zeker een hoop gebruiken!!
    En wat ik fijn vind is dat het helemaal niet therapeutisch over komt :) want dat gebeurt bij sommige mensen nog al vaak.

    Maar heel erg bedankt iniedergeval !!:D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste "justme",

    Fijn! Blij dat je er wat aan hebt!

    En ik ben ook geen therapeut, ben gewoon iemand die al jaren met jongeren werkt en zelf ook een hooggevoelige tiener is geweest!

    Heel graag gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede tips :) Heeft iedereen wel eens last van volgensmij, maar dit kan zeker helpen :) bedankt x

    BeantwoordenVerwijderen